dimecres, 17 de febrer del 2010

Text descriptiu. VIC


Vic és la ciutat capital de la comarca d'Osona, al centre-nord de Catalunya. La seva situació geogràfica, a només 69 km de Barcelona i 60 km de Girona, n'ha fet una de les capitals de la Catalunya central.

Ubicació

Vic se situa al nord-est de Catalunya. És la capital de la comarca d'Osona i és al centre de la plana de Vic. Es troba a uns 69 km de Barcelona i a uns 60 km de Girona.
Història
El nom original romà de la població fou Ausa, com en testimonien les monedes romanes i ibèriques que s'han conservat. La via romana més antiga documentada epigràficament a la península és la que enllaçava els poblats d'Iluro i el d'Ausa, construida entre el 120 aC i el 110 aC.[1] En l'època visigòtica fou anomenada Ausona.

Durant els segles VIII i IX, Vic formà part de les marques que separaven les forces franques de les islàmiques. La ciutat fou destruïda el 788 durant una incursió musulmana. Posteriorment, només un dels barris (Vicus, barri en llatí) seria reconstruït, amb el nom de Vicus Ausonensis. D'ací en derivaria el nom de Vic quan Guifré el Pilós repoblà la part alta de la ciutat el 878, cedint el control de la part baixa al bisbe perquè s'hi fes la seu. A partir d'aquell moment, la ciutat seria governada conjuntament pel comte de Barcelona i el bisbe de Vic.

Toponímia
El nom d'aquest municipi s'escrivia antigament, i durant segles, en la forma Vich, en grafia tradicional catalano-occitana. D'ençà de la primeria dels anys 1980, l'ortografia oficial és Vic, en aplicació de les Normes ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans, el que desfà la unitat de grafia entre occità i català. La grafia Vich és manté en el cognom Vich, unes 3.000 persones el porten arreu, i la forma Vich és la mateixa que porten les poblacions de igual nom a Occitània i Suïssa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si no poses el teu nom s'esborrarà